Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak szablonowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak rzeczywiście niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film