Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące oraz nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi konsumenci próbują mniej znane dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się również nie tak znane włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz jedzenie z różnych części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Posiłek bez wyjątku musi obejmować też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim posiłku typowa praktyka. autentyczna kuchnia włoska Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta i nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć szeroką kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film